Conferința de deschidere: Cum cultivăm respectul pentru lege și stat de drept în rândul tinerei generații?
Scopul conferinței noastre de la Chișinău desfășurată în perioada 30-31 ianuarie 2019 a fost acela de a face cunoscut, de a elabora și de a implementa un proiect național de educație juridică pentru elevii din învățământul preuniversitar și în Republica Moldova.
Conferința ce a avut loc sub egida Educație pentru Justiție și Democrație – “Cum cultivăm respectul pentru lege și stat de drept în rândul tinerei generații?” a beneficiat de o scurtă introducere a doamnei Ludmila Stuparu, moderator din partea Centrului de Inovare și Politici din Moldova precum și a doamnei Viorica Grecu, reprezentant al Uniunii Avocaților din Republica Moldova – Centru de instruire al avocaților.
Despre rolul Rolul educației în asigurarea respectului pentru lege și stat de drept în Republica Moldova ne-a vorbit doamna Ecaterina Vâlcu din partea Ambasadei Olandei. Veronica Midari – expert național la Centrul de Inovare și Politici din Moldova ne-a prezentat rezultatele evaluării nivelului de importanță al educației juridice.
în rândul tinerilor din liceele și colegiile din Republica Moldova iar doamna Corina Lungu din partea Ministerului Educației, Culturii și Cercetării a dorit să reitereze și să susțină importanța educației juridice în sistemul educațional din Republica Moldova.
Judecător Dr. Cristi Dănileț cu peste 20 ani de experiență în magistratura din România, în prezent desfășurându-și activitatea la Tribunalul Cluj, secția penală a descris educația juridică din România, bunele practici și perspectivele de extindere. A ținut să precizeze că importanța proiectului este cu atât mai mare cu cât elevii vor reuși să învețe, ca viitori cetățeni, care le sunt drepturile și îndatoririle lor în viața cotidiană dar și informații practice despre legi și reguli. Supremația legii trebuie promovată în rândul elevilor ca o condiție esențială pentru siguranța individului dar și ca o valoare intrinsecă a democrației.
Nadejda Hriptievschi, Expert național – Centrul de Resurse Juridice din Moldova și jud. Dr. Cristi Dănileț au răspuns la întrebarea primordială: Cum pot profesioniștii în drept să aibă un rol educativ în societate? Prin colaborare cu profesori și societatea civilă.
Lucian Checheriță, Director executiv la Asociația VeDem Just – Voci pentru Democrație și Justiție împreună cu jud. Dr. Cristi Dănileț au prezentat împreună obiectivele proiectului de educație juridică.
La finalul conferinței am dat startul constituirii Rețelei Naționale pentru Educație Juridică în Republica Moldova împreună cu profesioniști ai dreptului aflați în sală. Un pas important pentru o democrație participativă și consolidată prin care elevii au șansa să afle despre drepturi și obligații în societatea din care fac parte.
Agenda evenimentului poate fi consultată aici.